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Subject: FREQUENTLY ASKED QUESTIONS regarding Regulatory Framework for 

Microfinance Loans 

Q 1. Certain aspects of Master Direction on Regulatory Framework for 

Microfinance Loans may require additional time for drafting of new policies, 

getting board-level approvals, making changes in technology systems, training 

of staff, etc. Whether the timeline for complete rollout of these directions may 

be extended, while keeping the effective date as April 1, 2022? 

Ans. The effective date of these directions is April 1, 2022. However, in view of 

implementation related difficulties expressed by some regulated entities (REs), REs 

are advised to implement these directions completely at the earliest on best effort 

basis, but not later than October 1, 2022. 

Q 2. Whether all members of a household are mandatorily required to become 

borrowers of a microfinance loan? 

Ans. The directions require assessment of income and indebtedness at household 

level. There is no requirement of treating all members of the household as 

applicants/ borrowers of a loan which can be provided to an individual member. 

Board-approved policies of REs may include the methodologies/ operational 

frameworks to assess income and indebtedness of all members of the household. 

Q 3. Whether loans for consumption (i.e., for buying gadgets, meeting expenses 

on ceremonies, etc.) without collateral would be treated as microfinance loans? 

Ans. All collateral-free loans to individual/s belonging to low-income households, i.e., 

households having annual income up to ₹3,00,000 are treated as microfinance loans. 

Q 4. If a loan is backed by hypothecation of any security (gold, equipment, 

white goods, underlying assets etc.), will this loan be considered collateral-free 

and classified as a microfinance loan? 

Ans. Loans backed by hypothecation of any security shall not be treated as 

microfinance loans. 

Q 5. Whether the instructions related to limit of 50 per cent on monthly loan 

repayment obligations of a household as a percentage of monthly household 

income apply to non-microfinance loans given to low-income households? 

Ans. Yes, for providing a non-microfinance loan to a low-income household (as 

defined under the directions), it should be ensured that the limit of 50 per cent on 

monthly loan repayment obligations of a household as a percentage of monthly 

household income is not breached. In other words, the limit of 50 per cent shall 

include both microfinance as well as non-microfinance loans. 

 

 



Q 6. How should credit facilities not having an EMI feature be treated for 

arriving at total monthly repayment obligations of the household? 

Ans. Board-approved policies of REs should cover such operational aspects. One 

possible way could be to distribute the annualized repayment obligations over twelve 

months to estimate monthly outgo of the household towards debt repayment. 

Q 7. Can expected income from an asset/ activity financed by a microfinance 

loan be included for estimation of household income? 

Ans. No. 

Q 8. What type of insurance charges are to be disclosed in the factsheet and 

included for computation of effective annualized interest rate? Whether 

charges related to non-credit products should also be provided in the factsheet? 

Ans. The insurance charges included in the factsheet are only for credit linked 

insurance product as these charges are linked to the microfinance loan. A borrower 

would not have incurred these charges if he had not taken the loan. The factsheet 

should contain information related to only pricing of microfinance loans to keep it 

uncluttered. Disclosures related to other non-credit products should be provided 

separately from the factsheet as mentioned under para 7.1.51 of the directions. All 

non-credit products (both financial products such as investment products, 

insurance products etc. as well as non-financial products such as solar lanterns, 

sewing machines etc.) should be provided only with the explicit consent of the 

borrower and REs should ensure that there is no direct or indirect linkage between 

the loan provided to the borrower and other non-credit products. No non-credit 

product shall be sold as a pre-condition for the loan product. REs should prominently 

display2 that purchase of any non-credit product by the microfinance borrowers is 

purely on a voluntary basis. Board-approved Fair Practices Code of the REs, as 

mentioned under para 7.1.13 of the directions, should also cover this aspect. 

Q 9. Are REs allowed to review and revise interest rates applicable to existing 

loans during the loan tenure apart from cases of restructured loans? 

Ans. The directions are applicable to loans sanctioned on or after April 1, 2022. 

Accordingly, pricing of the existing loans of NBFC-MFIs i.e., sanctioned prior to April 

1, 2022 shall continue to be as per the guidelines applicable as on March 31, 2022. 

As other REs were already free to decide pricing of loans sanctioned, they are allowed 

to review and revise interest rates applicable to the existing loans also, subject to 

compliance with the relevant guidelines. 

Q 10. Is the practice of calling a borrower before 9.00 am and after 6.00 pm 

being considered as harsh practice only for recovery of overdue loans or also 

for normal conduct of business? 

Ans. This clause is applicable only for recovery from borrowers having overdue loans. 

For other borrowers, REs can continue with the existing timing/ process for business 

like group meetings, collection in regular accounts, etc. as per borrowers’ 

convenience. 

 



Q 11. Is there any specific reason for including a dedicated mechanism for 

redressal of recovery related grievances when there is already a customer 

grievance redress mechanism? 

Ans. The purpose of having a dedicated redress mechanism for recovery related 

grievances is that these grievances should be promptly addressed. Treating 

(clubbing) them as (with) other complaints (e.g., operational issues) may result in 

delayed action. However, this does not imply that a separate redress mechanism for 

recovery related grievances is being mandated. REs can restructure/ re-organise the 

existing customer grievance redress mechanism to identify and promptly address 

recovery related grievances. 

Q 12. What is the purpose of assessment of household expenses as provided 

under Annex-I on ‘Indicative Methodology for Household Income Assessment’? 

Does it mean that household income for computing the limit on loan repayment 

obligations of a household is the household income net of expenses? 

Ans. Annex I provides only an indicative methodology for assessment of household 

income, and REs are required to put in place a board-approved policy for household 

income assessment. References to household expenses and assessment of household 

profile are only for the purpose of validation of the household income reported by the 

borrowers. 

Q 13. Is the regulatory framework for microfinance loans applicable to all 

entities operating in the microfinance sector including trusts and societies? 

Ans. The regulatory framework for microfinance loans is applicable only to REs/ 

entities as defined under para 2.14 and para 9.25 of the directions. However, it may 

be prudent for other lenders operating in the microfinance sector to follow these 

customer-centric directions. 

Q 14. What should a customer keep in mind while availing a microfinance loan? 

Ans. The customer should keep in mind, among others, the following: 

a) There is no requirement of keeping any deposit/ margin/ collateral/ primary 

security with the lender at any stage of the microfinance loan. 

b) Lender is required to provide a loan card to the borrower in a language understood 

by the borrower which should have following information: 

• Information which adequately identifies the borrower; 

• Simplified factsheet on pricing; 

• All other terms and conditions attached to the loan; 

• Acknowledgements by the lender of all repayments including instalments 

received and the final discharge; and 

• Details of the grievance redress system, including the name and contact 

number of the nodal officer of the lender. 

c) Purchase of any non-credit products is purely voluntary. Fee structure for such 

products shall be explicitly communicated in the loan card. 

d) Training provided by the lenders is free of cost. 



Q 15. What are the charges that a customer is required to pay for a microfinance 

loan? 

Ans. A customer is required to pay only those charges which are explicitly mentioned 

in the factsheet provided by the lender. Besides this, the customer should also note 

the following: 

• There is no pre-payment penalty on microfinance loans. 

• Penalty, if any, for delayed payment can be applied only on the overdue 

amount and not on the entire loan amount. 

• Any change in interest rate or any other charge shall be informed to the 

borrower in writing well in advance and these changes shall be effective 

only prospectively. 

Q 16. How can a borrower find about the current interest rates being charged 

on the microfinance loans? 

Ans. RBI has made it mandatory for lenders to display the minimum, maximum and 

average interest rates charged on microfinance loans in all their offices, in the 

literature (information booklets/ pamphlets) issued by them and details on their 

website. 

________________________________________ 

1 7.1.5. Issuance of non-credit products shall be with full consent of the borrowers 

and fee structure for such products shall be explicitly communicated to the borrower 

in the loan card itself. 

2 in their offices, on their websites as part of Fair Practices Code and in the loan card 

issued to the borrower 

3 7.1.1 A FPC based on these directions shall be put in place by all REs with the 

approval of their boards. The FPC shall be displayed by the RE in all its offices and 

on its website. The FPC should be issued in a language understood by the borrower. 

4 2.1 The provisions of these directions shall apply to the following entities: 

• All Commercial Banks (including Small Finance Banks, Local Area Banks, 

and Regional Rural Banks) excluding Payments Banks; 

• All Primary (Urban) Co-operative Banks/ State Co-operative Banks/ 

District Central Co-operative Banks; and 

• All Non-Banking Financial Companies (including Microfinance Institutions 

and Housing Finance Companies). 

5 Exemptions from Sections 45-IA3, 45-IB4 and 45-IC5 of the RBI Act, 1934 have 

been withdrawn for those ‘not for profit’ companies engaged in microfinance activities 

that have asset size of ₹100 crore and above. 
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